Factcheckers en transparantie
F

Ook Factcheckers moeten transparant zijn over hun werkwijze, financiering en bronnen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste factcheckwebsites hun bronnen en correctiebeleid openbaar maken, maar minder vaak informatie geven over hun financiering. Onafhankelijke factcheckers zijn over het algemeen transparanter dan factcheckers die verbonden zijn aan een nieuwsmedium.

In een dit jaar gepubliceerd onderzoek werden 80 factcheckwebsites uit 19 landen in Azië geanalyseerd. Als het gaat om disclosure transparency is het linken naar bronnen het populairst: dat doet ruim 80% van de websites. Minder vaak is er openheid over de financiering: circa de helft doet dat.

De onderzoekers maakten ook een vergelijking tussen onafhankelijke factcheckorganisaties en factchecksites die verbonden zijn aan een nieuwsmedium. Daaruit bleek dat onafhankelijke factcheckers vaker transparant zijn over hun methoden, financiering en redactionele processen dan factchecksites die bij een nieuwsmedium horen. Ook linken ze meer naar bronnen.

Financiële transparantie bij factcheckers is om verschillende redenen belangrijk:

  • Vertrouwen: Weten wie de factchecker financiert, helpt het publiek om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de informatie te beoordelen. Als een factcheckorganisatie bijvoorbeeld grotendeels gefinancierd wordt door een politieke partij, kan dat vragen oproepen over de objectiviteit van hun analyses.
  • Onafhankelijkheid: Financiële transparantie laat zien of een factchecker vrij is van invloeden die hun werk kunnen beïnvloeden. Als een organisatie afhankelijk is van donaties van een specifieke belangengroep, kan dat hun oordeel beïnvloeden.
  • Verantwoording: Openheid over financiering zorgt ervoor dat factcheckers verantwoording moeten afleggen over hoe ze hun geld besteden. Dit bevordert verantwoordelijk financieel beheer en voorkomt misbruik van fondsen.
  • Geloofwaardigheid: Transparantie over financiering draagt bij aan de geloofwaardigheid van factcheckers. Het publiek kan zien dat de organisatie niets te verbergen heeft en openstaat voor controle.

Lees ook
Wat is Factchecking?
De impact van AI op journalistiek

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...