De productie van chips in EU
D

Focus op specifieke niches belangrijker

ESIA, de belangenorganisatie van Europese chipfabrikanten, stelt dat Europa zich moet richten op de productie van chips met ‘volwassen’ technologie in plaats van te concurreren met Azië en de VS op het gebied van geavanceerde chips.

Deze visie, die gedeeld wordt door EU-commissaris Henna Virkkunen, bepleit een terugkeer naar de oorspronkelijke doelstelling van de EU Chips Act: het veiligstellen van de levering van chips. Hoewel de focus op oudere technologie logisch lijkt gezien de huidige Europese capaciteit, is het cruciaal om te erkennen dat diverse industriën steeds meer chips nodig heeft. Denk aan de rekenkracht die nodig is voor geavanceerde rijhulpsystemen en de integratie van kunstmatige intelligentie in het moderne vervoer.

Deze chips worden voornamelijk geproduceerd door Aziatische bedrijven zoals TSMC, wat een potentieel risico vormt voor de Europese afhankelijkheid. Denk hier aan de belangrijke rol van Europese spelers zoals ASML en IMEC in de wereldwijde chipindustrie. ASML is bijvoorbeeld de enige producent van EUV-lithografiemachines, essentieel voor de productie van de meest geavanceerde chips. IMEC, toonaangevend onderzoekscentrum, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van nieuwe chiptechnologieën.

De strategie van de ESIA speelt in op de sterke punten van Europa. Volledige autonomie in chipfabricage is een kostbare illusie, maar door te focussen op specifieke niches, zoals chips voor de auto-industrie en industriële toepassingen, en samen te werken met internationale partners, kan Europa een belangrijke speler blijven in de wereldwijde chipindustrie.

Lees ook
Innovatie binnen Europe moet beter
Miljardenimpuls voor NL techbedrijven
€8,1 miljard voor Europese chipproductie

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...