Cybercrime wordt steeds toegankelijker
C

Het rapport Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie toont aan dat cybercrime steeds toegankelijker wordt. Criminelen hebben nu eenvoudig toegang tot geavanceerde tools en diensten, waardoor technische expertise minder noodzakelijk is.

De uitdaging om het groeiende aantal beveiligingstools effectief te beheren wordt groter. De overvloed aan gegenereerde data kan het moeilijk maken om daadwerkelijke bedreigingen te identificeren. Zes belangrijke trends beïnvloeden het huidige cyberbedreigingslandschap:

  1. Cloud: Organisaties worstelen met cloudgerelateerde risico’s, waaronder DDoS-aanvallen en complianceproblemen.
  2. Werken op afstand: Dit brengt extra beveiligingsuitdagingen met zich mee, zoals e-mailoplichting en het gebruik van onbeveiligde netwerken.
  3. IoT: De toenemende hoeveelheid verbonden apparaten vergroot het aanvalsoppervlak.
  4. Software supply chains: Het beoordelen van end-to-end risico’s in de toeleveringsketen is complex.
  5. AI: De dreiging van AI-gestuurde aanvallen neemt toe, wat vraagt om verbeterde weerbaarheid.
  6. Sociale netwerken: Overmatig delen van persoonlijke informatie verhoogt de risico’s voor werkgevers.

De traditionele cyberbeveiligingsmethoden moeten continue worden aangepast aan de veranderende dreigingen. Managers die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsveiligheid dienen flexibeler te denken om hun netwerken te beschermen tegen opkomende risico’s, zoals die van AI.

Verwacht wordt dat bedrijven die zich richten op de ‘vier R’s’ – risk (risico), readiness (paraatheid), recovery (herstel) en resilience (weerbaarheid) – beter in staat zullen zijn om te gaan met de snelle veranderingen in cyberbeveiliging.

Download rapport

Lees ook
Algoritmes tegen cybercrime
Bedreigingstrends in 2024
Stijging cyberaanvallen Nederland en België

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...