De cacaosector staat voor grote uitdagingen. Door klimaatverandering en ziektes mislukken de oogsten en stijgen de cacaoprijzen. Dit kan tevens leiden tot nog hogere prijzen en tekorten in de toekomst.
Wetenschappers van ETH Zürich hebben mogelijk een oplossing gevonden: chocolade maken met de hele cacaovrucht. Traditioneel wordt alleen de cacaoboon gebruikt, maar dit nieuwe proces gebruikt ook het vruchtvlees en schil. Het vruchtvlees levert zoet sap en de schil levert een vezelpoeder dat het sap in een gel verandert. Deze gel vervangt geraffineerde suikers.
De voordelen van deze oplossing zijn legio en duurzaamheid is daarbij één van de belangrijkste: minder afval en betere inkomsten voor cacaoboeren. Door de hele vrucht te gebruiken kan chocolade met minder bonen worden geproduceerd. Ook geeft dit proces een nieuwe smaak aan het product: een andere zoetheid met tonen van gedroogd fruit en meer zuurheid.
Zoals met alle vernieuwingen zijn er ook hindernissen te nemen. Consumenten kiezen nog steeds vooral op basis van smaak en niet ethiek. Ook andere bedrijven experimenteren met nieuwe productieprocessen. Zo hebben Nestlé en Lindt & Sprüngli al met soortgelijke producten geexperimenteerd, helaas met wisselend succes.