Onderzoekers aan de ETH Zรผrich in Zwitserland hebben een AI-model gecreรซerd dat de grens tussen mens en machine verder doet vervagen. Het model, genaamd YOLO (You Only Look Once), is erin geslaagd de reCAPTCHA V2-beeldenquiz van Google foutloos op te lossen, een test die oorspronkelijk ontworpen was om mensen van bots te onderscheiden.
We kennen allemaal die kleine fotoquizzen die we tijdens het surfen tegenkomen – de reCAPTCHA-tests die ons vragen om verkeerslichten, voertuigen of andere objecten aan te wijzen om te bewijzen dat we menselijk zijn. Deze tests waren bedoeld als een digitale poortwachter, om geautomatiseerde toegang tot websites te voorkomen.
Het YOLO -model, getraind door de Zwitserse onderzoekers, heeft aangetoond alle afbeeldingen in de reCAPTCHA V2-quiz te kunnen herkennen. Of het nu gaat om auto’s, stoplichten of andere objecten in straatbeelden, YOLO weet ze feilloos te identificeren.
Wat deze ontwikkeling nog opmerkelijker maakt, is dat YOLO nu in staat is om 100 procent van de captcha’s van Google’s reCAPTCHAv2 op te lossen. Deze doorbraak roept belangrijke vragen op over de toekomst van online beveiliging en gebruikersverificatie.
Variaties
Er zijn natuurlijk ook fotoquizzen die heel anders werken en die vooralsnog niet door AI kunnen worden opgelost (met de nadruk op ‘nog niet’).
- hCaptcha: een privacy-vriendelijk alternatief voor reCAPTCHA. Het gebruikt ook beeldherkenning, maar met een focus op het beschermen van gebruikersgegevens.
- Arkose Labs: Deze oplossing gebruikt een combinatie van puzzels en gedragsanalyse om bots te detecteren.
- FriendlyCaptcha: Een audio-gebaseerde CAPTCHA die toegankelijker is voor mensen met visuele beperkingen.
- KeyCaptcha: Hierbij moeten gebruikers een kleine puzzel oplossen, zoals het in elkaar zetten van een object.
- GeeTest: Een Chinese CAPTCHA-dienst die gebruik maakt van schuifpuzzels.