META’s ‘Accoord of betalen’
M

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel een maandelijks abonnement te betalen voor een reclamevrije ervaring.

De Europese Data Protection Board (EDPB) heeft echter geoordeeld dat deze binaire aanpak niet in lijn is met de Europese wetgeving. Dit standpunt van de EDPB is van belang omdat het de weg vrijmaakt voor verdere actie van de Europese Commissie tegen Meta.

Het lijkt waarschijnlijk dat de Europese Commissie de tactiek van Meta eveneens afwijst. Meta heeft in het verleden al eens geprobeerd de EU-regels te omzeilen, maar slaagde daar niet in. Het ‘akkoord of betaal’-model van Meta lijkt opnieuw een poging te zijn om de Europese regels te ontwijken, maar dit zou hen kunnen blootstellen aan aanzienlijke boetes.

Google

Google kent ook een dergelijke constructie voor Youtube. Voor een premium abonnement zonder reclame betaal je €11,99/maand, maar wel met extra functionaliteit.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is spamouflage?

'Spamouflage' zou vrij vertaald kunnen worden als een samensmelting van de Engelse woorden 'spam' en 'camouflage'. Het verwijst naar de technieken die spammers gebruiken...