Wederom massaclaim voor Google
W

Gebruikers Android worden gevolgd

Stichting Massaschade & Consument heeft een massaclaim tegen Google ingediend vanwege vermeende schending van Nederlandse en Europese regelgeving door het verzamelen van gebruikersgegevens via Android apps.

De stichting beschuldigt Google van overtredingen en eist fundamentele privacywijzigingen aan het Androidplatform, inclusief een opt-out voor alle verzamelde data.
Daarnaast vordert ze een schadevergoeding voor meer dan negen miljoen Nederlandse Androidgebruikers die daar sinds mei 2018 actief gebruiker van zijn.

Ondankt actieve privacyinstellingen, belanden volgens de stichting persoonlijk gegevens zonder toestemming op de servers van Google. Gebaseerd op onderzoek, waarbij wetenschappers tussen 2022 en 2024 uitgaand verkeer van Androidtelefoons analyseerden, beweert de stichting tevens dat Google Play Services persoonlijke gegevens, zoals gebruikte apps, bestellingen en zelfs slaappatronen van Android telefoons verzamelt.

Het onderzoek concentreerde zich vooral op unieke identificatiekenmerken (UID’s), die de gebruikers van Android apps kunnen volgen en in onderzochte data werd aangetoond.

De Europese Commissie gaf Google de afgelopen jaren in totaal al 8 miljard euro aan boetes wegens machtsmisbruik. Zo moest Google bijna 1,5 miljard euro betalen omdat het bedrijf zijn eigen advertentiedienst AdSense zou voortrekken ten opzichte van concurrerende advertentieverkopers. Ook daartegen ging Google in beroep.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...