Thorium als alternatief voor uranium
T

Toch zijn er zijn nauwelijks thoriumcentrales. Waarom eigenlijk?

In Europa testen wetenschappers binnen het onderzoeksprogramma SAMOSAFER onderdelen van een gesmoltenzoutreactor met thorium; de TU Delft is daarbij betrokken. Onderzoekers hopen de techniek de komende dertig jaar zo ver te ontwikkelen dat die voldoet aan de toekomstige veiligheidseisen. In de Verenigde Staten is er na de experimenten in de jaren zestig weinig onderzoek gedaan naar thoriumreactoren.

Veel ogen zijn nu op China gericht. Het land staat op het punt om een gesmoltenzoutreactor in gebruik te nemen en daarin ook te experimenteren met thorium. De reactor(s) gebruiken gesmolten zouten als koelmiddel in plaats van water. Dit type reactor zou minder radioactief afval opleveren en veiliger zijn. De bedoeling is dat dit leidt tot een grootschaligere toepassing van de techniek in het volgende decennium.

India heeft de grootste thoriumreserves in de wereld en sprak eerder de ambitie uit om in 2050 bijna een derde van in het land benodigde energie uit thoriumcentrales te halen. De bouw van een eerste proefreactor laat tot op heden echter op zich wachten.

Lees verder > | China

Lees ook:
   Nederland zal thoriumreactor hard nodig hebben
Thorium – de belofte is groot maar de scepsis ook
Is Thorium dé oplossing voor ons energieprobleem?

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...