• Logo Gilde Walcheren

Collectie XS4ALL-websites wordt Unesco-werelderfgoed
C

De digitale collectie met websites van de oude internetprovider XS4ALL wordt documentair Unesco-werelderfgoed.

Het is de eerste webcollectie van de wereld die deze status krijgt. De collectie, die is ondergebracht bij de Konkinklijke Bibliotheek (KB), bevat duizenden sites uit de periode 1994-2001. Ze geven een unieke inkijk in het begin van de Nederlandse internetcultuur.

De KB streeft ernaar om alles wat in en over Nederland wordt gepubliceerd te bewaren, dus ook websites. De sites van XS4ALL zijn bijzonder. Ze werden namelijk gemaakt door mensen zelf. Over onderwerpen die zij belangrijk vonden en in een tijd waarin sociale media nog niet bestond en deze manier van publiceren nog helemaal nieuw was.

De XS4ALL-collectie is de eerste van oorsprong digitale (Born Digital) collectie ter wereld in het Memory of the World-register. Met dit programma wil Unesco ons erfgoed beschermen.

Koninklijke Bibliotheek | XS4ALL | WebWereld

Je kunt de webcollectie inzien in de leeszaal van de KB. Je hebt hier een geldige jaarpas voor nodig. De beschrijving van de collectie kun je altijd inzien.

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers