Centralisatie .NL domeinen
C

Door centralisatie van domeinregistraties en hosting van websites dreigt een potentieel probleem binnen het .nl-domein. Er wordt er steeds meer gebruikgemaakt van een beperkt aantal publieke DNS resolvers (die domeinnamen aan ip adressen koppelen) en nemen maar 3 partijen de hosting van 48% van alle actieve .nl-domeinen voor hun rekening.

Daarnaast zijn bij bijna de helft van de .nl-domeinnamen de nameservers (die de informatie over die domeinnamen bevatten) niet verspreid over verschillende netwerken. Dit maakt de domeinnamen gevoelig voor storingen.

Recente grote storingen bij providers zoals Akamai en OVHcloud hebben niet geleid tot een betere spreiding. Sterker nog, het afgelopen jaar steeg het aantal domeinnamen waarvan de nameservers niet over verschillende netwerken zijn verspreid juist. De onderzoekers van SIDN Labs waarschuwen dat deze toegenomen afhankelijkheid van enkele partijen een stabiliteits- en veiligheidsrisico vormt. Want in dat geval kan een storing bij één enkele partij die een groot deel van de nameservers beheert ervoor zorgen dat een groot aantal .nl-domeinnamen niet meer werkt.

SIDN

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...