Web5 beoogde opvolger van Web3?
W

Web5 belooft een internet waarin gebruikers volledige controle over hun gegevens hebben, in plaats van deze aan verschillende bedrijven af te staan. Dit concept werd medio 2022 geïntroduceerd door TBD, een bedrijf opgericht door Jack Dorsey.

Generatieverschillen

  • Web 1.0: Statische webpagina’s.
  • Web 2.0: Interactieve platforms zoals social media en Wikipedia.
  • Web3: Open-source en gedecentraliseerde structuur op de blockchain.
  • Web4: Is nooit officieel gedefinieerd of gelanceerd. Dit komt doordat de evolutie van het internet niet altijd lineair verloopt en niet elke nieuwe ontwikkeling een formele opvolger krijgt met een opeenvolgend nummer.
  • Web5: Een fusie van Web 2.0 en Web3, met focus op persoonlijke datacontrole.

In Web5 hosten gebruikers hun eigen data in persoonlijke datastores. Dit moet ervoor zorgen dat gegevens niet meer in handen van derde partijen komen. Web5 maakt gebruik van decentrale webapps, nodes, identifiers en verifieerbare credentials.

Vooruitgang en uitdagingen

De ontwikkeling van Web5 wordt gemonitord via de “Are We Web5 Yet?“-website. Hoewel Web5 bouwstenen zoals Decentralized Web Nodes (DWN’s) en eWallets introduceert, is de daadwerkelijke adoptie nog beperkt. De Decentralized Identity Foundation (DIF), met leden zoals Microsoft, ondersteunt Web5 door gemeenschappelijke ‘standaarden’ voor digitale identiteiten te ontwikkelen.

Toekomst en kritiek

Hoewel Web5 veelbelovend is in termen van datacontrole en privacy, is er twijfel over de noodzaak en haalbaarheid ervan. Alternatieve technologieën zoals Ethereum Name Service en Internet Identity bestaan al, maar hebben geen brede adoptie bereikt.

Web5 is nog in ontwikkeling en moet nog bewijzen of het daadwerkelijk een nieuwe standaard kan worden in het digitale landschap.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...