Wat is shadowbanning?
W

Heb je ook wel eens het idee dat jouw bericht op social media niet wordt getoond nadat je het online hebt achtergelaten? In principe moet je het dan wel heel bont maken, maar er zijn gevallen bekend van mensen die, na het plaatsen van een onschuldige tweet, daar het slachtoffer van worden.

Bij shadowbanning wordt een gebruiker op een social mediaplatform gedeeltelijk of volledig geblokkeerd van een sociaal mediaplatform, forum of online gemeenschap zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Dit betekent dat de gebruiker nog steeds content kan plaatsen, maar hun berichten zijn niet zichtbaar voor andere gebruikers of hun content heeft aanzienlijk minder bereik en interactie. De gebruiker kan het platform blijven gebruiken, zich niet bewust van het feit dat hun activiteit wordt beperkt, wat leidt tot verminderde zichtbaarheid en interactie met (hun) content.

De belangrijkste effecten van shadowbanning zijn:

  • Onzichtbaarheid: De gebruiker wordt niet geïnformeerd over de beperking, wat het moeilijk maakt om het te detecteren.
  • Selectieve zichtbaarheid: De content van de gebruiker kan alleen voor hen zichtbaar zijn of voor een zeer beperkt publiek.
  • Algoritmische uitsluiting: Vaak wordt shadowbanning uitgevoerd door algoritmes (AI) die bepaald gedrag detecteren en beperken dat door het platform (abusievelijk) als ongewenst wordt beschouwd, zoals spamgedrag, het overtreden van de servicevoorwaarden, of het plaatsen van ongepaste content.
  • Gedragsaanpassing: De bedoeling achter shadowbanning is vaak om bepaald gedrag te ontmoedigen zonder de gebruiker direct te confronteren of te verbannen.

Shadowbanning kan worden gezien als een manier voor platforms om gebruikersgedrag te controleren zonder daar opgaaf van reden voor te geven. Met name de verkeerde interpretatie tijdens moderatie van het betreffende bericht heeft voor tot veel discussie geleid. Critici beweren dat het oneerlijk en frustrerend kan zijn voor gebruikers die niet weten dat ze worden shadowbanned en geen beroep kunnen doen tegen de beslissing.

Lees ook
Nederlandse rechtbank heeft X schuldig bevonden aan shadowbanning

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...