Nieuwe interactieve zoekmachine
N

Na maandenlange speculatie heeft OpenAI eindelijk het prototype van SearchGPT onthuld, een zoekmachine die in staat is om met de lucratieve Zoekfunctie van Google te concurreren. Deze nieuwe tool maakt gebruik van generatieve AI om gebruikers sneller en gemakkelijker te helpen bij het vinden van informatie door links te verzamelen en vragen op een informele en begrijpelijke manier te beantwoorden.

Kayla Wood, woordvoerder van OpenAI, bevestigde dat het bedrijf al toegang heeft gegeven aan enkele niet nader genoemde partners en uitgevers, en dat de zoekmachine op basis van hun feedback is verbeterd.

Microsoft, een belangrijke investeerder in OpenAI, was een van de eerste bedrijven die een generatieve AI-zoekmachine introduceerde voor het grote publiek met een AI-aangedreven versie van Bing in 2023. Deze AI-zoekervaring, nu bekend als Copilot, was gebaseerd op de grote taalmodellen van OpenAI. Sindsdien hebben meerdere concurrenten, zoals Google en Perplexity, hun eigen AI-zoekervaringen gelanceerd.

Auteursrecht en licentie

Een belangrijke zorg bij AI-zoekmachines is de mogelijke schending van auteursrecht. Met name Perplexity is bekritiseerd voor het kopiëren van bestaande content. OpenAI benadrukt echter dat SearchGPT is ontworpen om ‘gebruikers te helpen in contact te komen met uitgevers door hen prominent te citeren en ernaar te linken in zoekopdrachten.’ Verschillende bedrijven, zoals Vox Media, The Atlantic, News Corp en de Financial Times, hebben licentieovereenkomsten getekend met OpenAI.

Met de lancering van SearchGPT zet OpenAI een grote stap in de evolutie van zoektechnologie, en de wereld wacht nieuwsgierig af hoe deze nieuwe tool de concurrentie zal beïnvloeden en de manier waarop we informatie zoeken zal veranderen.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...