Ook de NAVO maakt zich zorgen over de veiligheid van onderzeese datakabels, die essentieel zijn voor internetverkeer en communicatie. De honderden glasvezelkabels die de zeebodem bedekken, zijn kwetsbaar voor aanvallen. Ze liggen vaak onbeschermd op de zeebodem en kunnen daardoor makkelijk gelocaliseerd en beschadigd worden.
De offshore kabel- en pijpleidinginfrastructuur groeit gestaag om te voldoen aan onze vraag naar energie en communicatie. We worden steeds afhankelijker van deze infrastructuren, terwijl recente gebeurtenissen aantonen hoe kwetsbaar deze zijn.
Schade aan deze structuren kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie en nationale veiligheid. De NAVO financiert onderzoek naar manieren om schade aan kabels snel te detecteren en dataverkeer om te leiden.
Er wordt nu gekeken naar het gebruik van satellieten om dataverkeer over te nemen in geval van nood. Nieuwe lasertechnologie maakt satellieten steeds geschikter (lees: sneller) voor het verwerken van grote hoeveelheden data, zoals communicatie tussen veiligheidsdiensten en tijdelijke omleiding van belangrijk internetverkeer.
Lees ook
Opnieuw beschadiging zeekabels
Dader beschadiging zeekabels aangehouden
Meta’s eigen onderzeese glasvezelkabel
Google’s onderzeekabels – Nuvem