Monopoliepositie Google weer ter discussie
M

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Google zijn monopoliepositie op de zoekmarkt illegaal heeft behouden door concurrentiebeperkende deals. Rechter Amit Mehta stelde vast dat Google zijn dominantie heeft behouden door exclusieve distributieovereenkomsten te sluiten die concurrenten uitsluiten, waardoor Google de prijzen voor zoekadvertenties zonder concurrentiedruk kon verhogen. Dit leidde tot aanzienlijke omzetgroei en stabiele winsten voor Google.

De uitspraak markeert een van de meest diepgaande onderzoeken naar Google’s zoekactiviteiten, die jaarlijks U$175 miljard aan omzet genereren. Hoewel Google in beroep zal gaan, loopt het het risico zijn prominente positie op belangrijke platforms zoals iPhones te verliezen. Google’s gaf aan de uitspraak te zullen aanvechten, omdat het erkent dat Google de beste zoekmachine biedt en deze gemakkelijk beschikbaar moet blijven.

De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland noemde de beslissing een “historische overwinning” en assistent-procureur-generaal Jonathan Kanter zei dat het innovatie voor toekomstige generaties zal bevorderen. De uitspraak volgde op een proces waarin het ministerie van Justitie beweerde dat Google zijn positie had versterkt door partners zoals Apple en Samsung te betalen om de zoekmachine op hun apparaten en software te promoten.

Rechter Mehta vindt dat ongeveer 50% van de zoekopdrachten in de VS via illegale contracten verliep, waarbij Apple ongeveer 28% uitmaakte. In ruil voor de standaardstatus deelde Google inkomsten met partners, wat concurrenten ontmoedigde om tegen Google op te treden. Zo ontving Apple in 2022 naar schatting $20 miljard van Google. Google kon zijn inkomsten verhogen door wijzigingen in het veilingsysteem voor zoekadvertenties, zonder zich te bekommeren om rivalen zoals Microsoft.

Hoewel Mehta Google’s monopolie op algemene zoekadvertenties bevestigde, vindt hij dat het bedrijf geen monopolie heeft op de bredere markt voor zoekadvertenties. Ook wees hij het verzoek af om Google te bestraffen voor het niet bewaren van interne communicatie.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...