Sociale media bieden kansen, zoals toegang tot informatie en contacten, maar ook risico’s, zoals schadelijke content en lange schermtijden. In plaats van een verbod, zoals in Australië, kiest Nederland voor veilige digitale diensten voor minderjarigen. Dit betekent bescherming tegen schadelijke content, verleidingstechnieken en profilering voor reclame.
Veilige digitale diensten
De overheid borgt veiligheid via wetgeving zoals de DSA (digitale dienstenverordening). Deze verplicht online platforms om minderjarigen te beschermen tegen risico’s zoals schadelijke content en verslaving. De Europese Commissie houdt toezicht op de naleving van de DSA door grote platforms zoals TikTok en Instagram. Overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes.
Begeleiding door ouders
Naast veilige digitale diensten is goede begeleiding door ouders essentieel. Ouders hebben behoefte aan informatie over de risico’s van digitale diensten en richtlijnen voor smartphonegebruik. Een meerjarige publiekscampagne zal ouders hierin ondersteunen. Deze campagne, die na de zomer van 2025 van start gaat, biedt praktische tips over schermtijd, app-instellingen en het bespreken van online risico’s.
Beeldmerk
Om ouders te informeren over de risico’s van digitale diensten, wordt een beeldmerk ontwikkeld. Dit beeldmerk, vergelijkbaar met de Kijkwijzer, gebruikt icoontjes om de risico’s van een digitale dienst aan te geven. De GameCheck, die begin 2025 wordt opgeleverd, is een voorbeeld van zo’n beeldmerk voor games. Er wordt onderzocht of een beeldmerk ook voor andere digitale diensten, zoals sociale media, kan worden ingevoerd.
De bescherming van kinderen in de digitale wereld vereist een gezamenlijke inspanning van ouders, scholen, bedrijven en de overheid. Door samenwerking en continue aanpassing van het beleid aan technologische ontwikkelingen, kan een veilige en stimulerende digitale omgeving voor kinderen worden gecreeerd.