Meta, het moederbedrijf van Facebook, is op zoek naar ontwikkelaars van kernenergie om te helpen voorzien in de groeiende energiebehoefte van haar datacenters. Na een eerdere poging om een datacenter naast een bestaande kernreactor te bouwen, die werd gedwarsboomd door regelgeving, kiest Meta nu voor een andere aanpak. Het bedrijf wil samenwerken met ontwikkelaars om nieuwe kerncentrales te bouwen, met een capaciteit van 1 tot 4 gigawatt.
Meta stelt zich flexibel op wat betreft de locatie van de centrales, zolang de energie maar beschikbaar is voor zowel de datacenters als de omliggende gemeenschappen. Deze strategie kan Meta helpen om obstakels van regelgevende instanties te vermijden.
Het bedrijf heeft een ambitieuze tijdlijn: voorstellen moeten uiterlijk 7 februari 2025 worden ingediend en de centrales moeten begin jaren 2030 operationeel zijn. Meta staat open voor zowel traditionele kerncentrales als kleinere, modulaire reactoren (SMR’s), die potentieel goedkoper en sneller te bouwen zijn.
Meta is niet het enige techbedrijf dat interesse toont in kernenergie. Microsoft, Google en Amazon investeren ook in kernenergieprojecten, wat suggereert dat kernenergie een comeback zou kunnen maken.