Op TikTok worden met AI gemaakte video’s ingezet om voedingsmythes en onjuiste informatie over gezondheid en supplementen te verspreiden. Deze video’s combineren tekst, beeld en voice-over gegenereerd door AI, wat zorgt voor een aantrekkelijke en ongekend populaire presentatie. Hoewel dergelijke informatie vaak al door influencers wordt gedeeld, biedt AI-video een nieuwe, flitsendere verpakking die een groot publiek trekt.
Nederlandstalige TikTok-accounts maken minder gebruik van deze technologie, en influencers domineren nog steeds het platform met persoonlijke video’s. Sommige accounts gebruiken AI-gegenereerde beelden in eenvoudige slideshows, terwijl internationale accounts geavanceerdere AI-video’s maken met tutorials die tools als CapCut en Lexica promoten.
Een aantal redenen voor de voedselmythes die rondgaan op social media zijn legio. Zijn algoritme is ontworpen om gebruikers te boeien en zo lang mogelijk op de app te houden. Sensatie, snelle tips en ‘hacks’ scoren goed, en dat geldt helaas ook voor misinformatie. Het draait meestal om korte, pakkende video’s. Dit format leent zich niet voor genuanceerde informatie over voeding, waardoor er vaak onvolledige of simplistische beweringen worden gedaan.
In tegenstelling tot sommige andere platforms, heeft TikTok minder strenge regels over het verspreiden van misinformatie over gezondheid en voeding. Veel influencers met een groot bereik zijn geen experts op het gebied van voeding. Toch delen ze adviezen en beweringen die viraal gaan, óók als ze niet kloppen. Daarnaast is het medium populair onder jongeren, die gevoeliger kunnen zijn voor trends en snelle oplossingen, ook op het gebied van voeding en gezondheid.
Niet alles wat je op social media ziet is waar. Check informatie altijd bij betrouwbare bronnen, zoals het Voedingscentrum of websites van erkende diëtisten. Wie verspreidt de informatie? Is het een expert op het gebied van voeding, of iemand die simpelweg populair is? Beweringen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Wees alert op ‘wondermiddeltjes’, ‘snelle oplossingen’ en diëten die hele voedselgroepen uitsluiten.
Door kritisch te blijven en informatie te checken, kun je jezelf beschermen tegen misinformatie en gezonde keuzes maken.