Wat is Factchecking?
W

Deel jij weleens een nieuwsbericht via sociale media? Uit onderzoek blijkt dat nepnieuws zes keer sneller verspreid wordt dan echt nieuws. Maar hoe kun je weten of een bericht nep of echt is?

Het controleren van een online artikel met fact checking vereist een systematische aanpak. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Identificeer de beweringen: Lees het artikel zorgvuldig door en identificeer de specifieke beweringen die worden gedaan. Let op feitelijke beweringen die controle vereisen.
  2. Controleer de bron: Onderzoek de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de bron. Controleer of de website bekend is, een goede reputatie heeft en zich houdt aan journalistieke ethiek. Vermijd het vertrouwen op bronnen die bekend staan om het verspreiden van misinformatie.
  3. Onderzoek de feiten: Voer een online zoekopdracht uit om de beweringen te verifiëren. Gebruik gerenommeerde fact-checking websites en betrouwbare nieuwsbronnen. Controleer of de beweringen worden ondersteund door gedegen onderzoek, experts, officiële rapporten of statistieken.
  4. Kijk naar de context: Begrijp de bredere context van de beweringen. Let op belangrijke details, zoals de datum van het artikel en of de beweringen up-to-date zijn. Controleer of de beweringen passen in de historische, sociale, politieke of wetenschappelijke context.
  5. Beoordeel de bronnen in het artikel: Controleer of er betrouwbare bronnen worden vermeld en of ze daadwerkelijk bestaan. Ga na of de geciteerde experts of bronnen gezaghebbend zijn in het betreffende vakgebied.
  6. Wees kritisch: Let op tekenen van vooringenomenheid, onvolledige informatie of een eenzijdig perspectief. Wees alert op sensatiebeluste taal of overdreven claims die mogelijk misleidend zijn.
  7. Raadpleeg meerdere bronnen: Vergelijk de informatie in het artikel met andere betrouwbare bronnen om te controleren of de beweringen consistent zijn. Vermijd het vertrouwen op slechts één bron.
  8. Een fact-checking website is een platform dat zich richt op het verifiëren van feitelijke beweringen en het controleren van de nauwkeurigheid van informatie:

    1. PolitiFact (politifact.com): Een fact-checking website die claims van politici controleert en beoordeelt op een “Truth-O-Meter” op basis van hun nauwkeurigheid.
    2. The Washington Post Fact Checker (washingtonpost.com/news/fact-checker/): Een rubriek van The Washington Post die beweringen van politici en andere publieke figuren controleert en beoordeelt op basis van zgn ‘Pinocchio’s’.
    3. Reuters Fact Check (reuters.com/fact-check): Een fact-checking service van het internationale persbureau Reuters. Het controleert en verifieert feitelijke beweringen in het nieuws en sociale media.
    4. Full Fact (fullfact.org): Een onafhankelijke fact-checking organisatie in het Verenigd Koninkrijk die beweringen in de media, politiek en publieke discussies controleert.
    5. Snopes (www.snopes.com): Een van de oudste en meest bekende fact-checking websites. Het behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder mythen, geruchten, complottheorieën en nieuwsberichten.
    6. FactCheck.org (www.factcheck.org): Een non-profitorganisatie die zich richt op het controleren van de feiten in de Amerikaanse politiek. Het beoordeelt beweringen van politici, overheidsfunctionarissen en politieke organisaties.

CloudZeelandsmall
Redactie Cloudzeeland.nl

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...