Factchecking is een cruciale pijler van de EU-aanpak van desinformatie. Factcheckers helpen inhoud te beoordelen en te verifiëren zodat het publiek juiste en betrouwbare informatie krijgt. De Europese Commissie wil de regels voor grote socialemediaplatforms zoals Meta, X en TikTok daarom strenger maken. Het verplicht samenwerken met onafhankelijke factcheckers wordt opgenomen in de Europese dienstenrichtlijn.
Het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) is een onafhankelijke vereniging van Europese factcheckorganisaties die de hoogste normen op het gebied van factchecking en mediageletterdheid hanteert en bevordert om misinformatie te bestrijden en bestaat uit de volgende projecten: AI4TRUST, EU-HYBNET, FERMI, TITAN, vera.ai en VIGILANT.
Dit is een reactie op zorgen over de verspreiding van desinformatie, het stoken van onrust en beïnvloeding van verkiezingen door deze platforms. Pro-Europese partijen maken zich zorgen over de invloed van techgiganten en zien de aanwezigheid van bazen van X, Meta en Google in het nieuwe Amerikaanse politiek bewind als teken van hun politieke ambities. Radicaalrechtse partijen pleiten juist voor méér vrijheid voor de platforms.
X heeft de gedragscode uit 2018, die helderheid over informatiestromen en het tegengaan van desinformatie belooft, niet ondertekend. Meta heeft de code wel ondertekend, maar stopt met factcheckers in de VS.
Lees ook
Factcheckers en transparantie
Wat is Factchecking?
Zuckerberg kiest eieren voor zijn geld