In een reactie op Telegram vertelt Durov verrast te zijn van de beschuldiging dat hij persoonlijk verantwoordelijk zou worden gehouden voor het illegale gebruik van Telegram door anderen, omdat de Franse autoriteiten geen antwoorden van Telegram zouden hebben ontvangen. Volgens hem was dat om verschillende redenen verrassend:
- Telegram heeft een officiële vertegenwoordiger in de EU die EU-verzoeken accepteert en beantwoordt. Het e-mailadres is openbaar beschikbaar voor iedereen in de EU die googelt op ‘Telegram EU adres voor wetshandhaving’.
- De Franse autoriteiten hadden talloze manieren om hem te bereiken voor hulp. Als Frans staatsburger was hij een frequente gast op het Franse consulaat in Dubai. Eerder had hij, op verzoek, persoonlijk geholpen een directe lijn met Telegram op te zetten om de terroristische dreiging in Frankrijk aan te pakken.
- Als een land ontevreden is met een internetdienst, is de gevestigde praktijk om een rechtszaak tegen de dienst zelf te beginnen. Het gebruik van wetten uit het pre-smartphone tijdperk om een CEO aan te klagen voor misdaden gepleegd door derden op het platform dat hij beheert, is volgens hem een verkeerde aanpak. Het ontwikkelen van technologie is een complexe zaak; geen enkele ontwikkelaar zal ooit nieuwe tools bouwen als ze weten dat ze persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor mogelijk misbruik van die tools.
De juiste balans tussen privacy en veiligheid
De abrupte toename van het aantal Telegram-gebruikers tot 950 miljoen veroorzaakt volgens Durov groeipijnen, die het voor criminelen gemakkelijker maken om het platform te misbruiken. Volgens Durov moeten privacywetten worden afgestemd op de eisen van (lokale) wetshandhaving, dus ook de lokale wetten met EU-wetten. Hij wijst er op dat de processen van social media-platformen wereldwijd consistent zouden moeten zijn, terwijl men er tegelijkertijd voor moet zorgen dat ze niet worden misbruikt in landen met een zwakke rechtsstaat.
Durov benadrukt dat dit niet betekent dat Telegram perfect is. Dat autoriteiten in verwarring kunnen raken over hoe en waar ze verzoeken naartoe moeten sturen, is iets dat moet worden verbeterd. Hij ontkent ten stelligste dat Telegram een soort anarchistisch paradijs is. Volgens hem worden er dagelijks miljoenen schadelijke berichten en kanalen verwijderd en dagelijks transparantierapporten zoals (1) en (2) gepubliceerd. Hiervoor heeft Telegram directe hotlines met NGO’s beschikbaar om dringende moderatieverzoeken sneller te verwerken. Ook hebben alle Telegram-apps rapporteerknoppen waarmee je in slechts een paar klikken illegale inhoud kunt markeren voor de moderators. De wijziging is echter nog niet doorgevoerd in alle talen (zie de Engelstalige FAQ) waaronder de Nederlandstalige.