De strijd tegen Diabetes type 1
D

Wetenschappers zijn erin geslaagd een doorbraak te bereiken in de behandeling van diabetes type 1, een ziekte waarbij patiënten geen insuline produceren en dit hun hele leven moeten inspuiten.

In een recente studie, gepubliceerd in Cell [en], slaagden onderzoekers erin een 25-jarige patiënte insuline onafhankelijk te maken, door gebruik te maken van lichaamseigen stamcellen. Deze stamcellen werden in het laboratorium herprogrammeerd tot insuline-producerende cellen via een chemisch proces, zonder genetische manipulatie.

De behandelde patiënte had diabetes type 1 en werd geïnjecteerd met de nieuwe insuline-producerende cellen, die in de buikspier werden geplaatst. Binnen 75 dagen maakte ze voldoende insuline aan en hoefde ze geen externe insuline meer te gebruiken. Een jaar later bleven haar bloedsuikerwaarden stabiel. Dit resultaat is bijzonder omdat de cellen in de buikspier werden geplaatst, in plaats van in de lever, wat het risico op complicaties vermindert en de controle vergemakkelijkt.

Verder onderzoek blijft noodzakelijk

Het lijkt erop deze therapie een veelbelovende stap in de richting van een toekomstige oplossing voor diabetes type 1, hoewel er nog wetenschappelijke hordes genomen dienen te worden. Hoewel deze studie uniek is, zijn er echter ook vragen die verder onderzoek vereisen. Zo gebruikte de patiënt medicijnen die het immuumsysteem onderdrukken vanwege eerdere levertransplantaties, en het is nog onduidelijk of de behandeling zonder deze medicijnen ook effectief is. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op infecties en kanker.

Daarnaast moet worden onderzocht of er langetermijneffecten zijn van de celdelingen die de insuline-producerende eilandjes doormaken in het laboratorium, wat mogelijk tot mutaties kan leiden.

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...