De James Webb ruimte-telescoop heeft een nieuw type exoplaneet ontdekt dat niet voorkomt in ons zonnestelsel. Deze planeet, GJ 1214b, bevindt zich op 48 lichtjaar afstand en met een grootte die ligt tussen die van onze Aarde en Neptunus. Eerdere studies hadden moeite om de atmosfeer van dit soort planeten te doorgronden vanwege dikke wolken.
Dankzij de krachtige instrumenten van de James Webb ruimte-telescoop konden wetenschappers door de wolken heen kijken en ontdekten ze een atmosfeer rijk aan koolstofdioxide (CO2), vergelijkbaar met die van Venus. Dit suggereert dat GJ 1214b een soort ‘super-Venus’ is, in tegenstelling tot eerdere theorieën die suggereren dat het een rotsachtige planeet met een dikke waterstofatmosfeer, een ‘waterwereld’, zou zijn.
Tot op heden zijn er meer dan 5000 exoplaneten bevestigd rond andere sterren dan de zon. Veel lijken niet op de planeten in het zonnestelsel, waardoor het moeilijk is om hun samenstelling vast te stellen. De ontdekking is belangrijk omdat dit type planeet veel voorkomt in het universum. Het begrijpen van hun samenstelling en atmosfeer draagt bij aan onze kennis over planeetvorming en de diversiteit van planetaire systemen.