Cybersecurity-specialist pakt Noord-Korea aan
C

Iets meer dan twee jaar zijn verstreken sinds de online burgerwacht, die zichzelf ‘P4x’ (Pax) noemde, het eerste schot loste in zijn eigen eenmans-cyberoorlog.

De echte identiteit van P4x is Alejandro Caceres, een 38-jarige Colombiaans-Amerikaanse cybersecurity specialist met hackertatoeages op beide armen, weerbarstig donkerbruin haar, een hoge tolerantie voor risico’s en gedreven door persoonlijke wrok.

Net als veel andere Amerikaanse hackers en beveiligingsonderzoekers was Caceres persoonlijk het doelwit van Noord-Koreaanse spionnen die zijn hackertools wilden stelen. Deze had hij eerder gebruikt om bijna elke openbaar zichtbare website in Noord-Korea offline te halen en ze daarbij uiteindelijk meer dan een week offline zou houden.

Hij had die targeting aan de FBI doorgegeven, maar kreeg geen gehoor. Dus besloot hij het heft in eigen handen te nemen en een boodschap te sturen naar het regime van Kim Jong-un. “Het voelde als het juiste om te doen”, vertelt Caceres. “Als ze niet zien dat we weerbaar zijn, blijven ze maar komen.”

In plaats van hem te vervolgen, was Caceres verrast toen bleek dat de Amerikaanse regering in de nasleep van zijn Noord-Koreaanse cyberaanvallen geïnteresseerd was om hem te rekruteren. Het Pentagon stuurde hem een informele uitnodiging om zijn technieken te presenteren aan hoge Amerikaanse defensie- en inlichtingenfunctionarissen.

Uiteindelijk is er volgens hem niet echt iets gedaan met zijn aanpak. Hij heeft het echter nog niet helemaal heeft opgegeven om de Amerikaanse regering daarvan te overtuigen. Maar hij zegt ook dat hij niet zal wachten op de goedkeuring van het Pentagon voordat hij die aanpak alleen voortzet: “Als ik dit alleen blijf doen, of met slechts een paar mensen die ik vertrouw, kan ik veel sneller resultaat bereiken. Ook in mijn eentje kan ik de personen die het verdienen aanpakken en hoef daarbij aan niemand te rapporteren.”

Repair Nieuws

LAATSTE NIEUWS

SIDN’s .nl-zonefiledatabase blijft in Nederland

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen, mag zijn domeinregistratiesysteem deels naar AWS verhuizen, maar de .nl-zonefiledatabase (@) met gevoelige data blijft...