Zuid-Korea gaat Retro
Z

Technologie gaat van nature vooruit. Technologie uit het verleden staat, bij zowel de jonge als oude generaties, in de schijnwerpers in Zuid-Korea. Featurephones winnen aan populariteit en bedrade oordopjes zijn ‘back in business’.

Featurephones zijn ontdaan van veel geavanceerde functionaliteiten waardoor alleen de basis behouden blijft, zoals bellen, berichten sturen en alarmen instellen. Niet smart dus, maar wel slim.

Retro voegt stijl toe

De populariteit van featurephones in Korea werd grotendeels aangewakkerd door actrice Han So-hee, die de telefoon vaak gebruikte op paparazzi-foto’s of tijdens livestreams op haar social media account. De meidengroep NewJeans, die de retro-stijl telefoons in veel van hun video’s omhoog hielden, droegen ook bij aan de rage. Volgens het ministerie van Wetenschap en ICT waren er alleen al in september 2023 ruim 7.751 bezitters van featurephones.

De jongere Koreaanse generatie wil afkicken van technologie – degenen die zijn geboren toen YouTube-video’s en TikTok-reels standaard waren, proberen zich nu los te maken van het zogenaamde ‘lawaai van de wereld’.

Actrice Han zei tijdens de livestream dat het internet op haar Galaxy Folder 2 zo traag is dat ze ‘niet zo vaak naar de telefoon kijkt, wat leuk is’. Degenen die vanwege studiedoeleinden weg willen blijven van de verslavende functies van smartphones, wenden zich ook tot featurephones. Een tweede naam voor featurephones in Korea is “suneung phone“, verwijzend naar de schoolvaardigheidstest van de universiteit in Korea.

Draadloos naar bedraad

Bij deze hype kunnen de bedrade oordopjes niet ontbreken. Volgens de eigenaars weer in opmars omdat ze geen oplaadtijd hebben de geluidskwaliteit stukken beter is dan de draadloze variant.

Terwijl sommigen voorspellen dat de rage voorgoed zal blijven, zijn anderen sceptisch.  Volgens trendwatchers zal de hype voor de (goedkopere) technologie uit het verleden uiteindelijk weer het veld ruimen voor andere, nieuwe trends.

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...