Internet loopt als een klok
I

Het Network Time Protocol (NTP) is een protocol dat wordt gebruikt om de (locale) tijd op computers en netwerken te synchroniseren met een hoge mate van precisie. Het gebruikt daarvoor verschillende algoritmen om de nauwkeurigheid te waarborgen en om te gaan met netwerkvertragingen die de synchronisatie kunnen beรฏnvloeden.

Het proces begint met de bron van nauwkeurige tijd, zoals een atoomklok, een zogenaamde stratum 0-server. Vervolgens zijn er stratum 1-servers die gesynchroniseerd zijn met deze servers. De stratum 1-servers zijn op hun beurt verbonden met stratum 2-servers, en ga zo maar door tot en met stratum 15-servers.

Momenteel bestaat de NTP Pool uit ruim 4500 NTP-servers. Voor veel fabrikanten van netwerkapparatuur, zoals FRITZ!Box en Linksys, fungeert de pool als standaardleverancier voor tijdsdiensten. Ook veel slimme apparaatjes die zijn aangesloten op het internet der dingen (IoT) en veel Android- en Linux-gebruikers zijn voor hun tijdssynchronisatie afhankelijk van deze servers.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...