Kan een overheid zomaar internet afsluiten?
K

Regeringen sluiten internettoegang af als reactie op protesten. We kennen daar genoeg voorbeelden van. Dit is een tactiek die steeds vaker wordt gebruikt in tijden van politieke twisten, zoals verkiezingen, en sociale onrust. De shutdowns kunnen gedeeltelijk of volledig, tijdelijk of langdurig zijn. Ze kunnen zich richten op specifieke platforms, regio’s of zelfs het gehele land.

Hoewel de twee meest voorkomende strategieën routeringsonderbrekingen en pakketfiltering zijn, zijn er veel andere hulpmiddelen die overheden kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld manipulatie van domeinnaamsystemen, denial of service-aanvallen of sabotage van fysieke infrastructuur. Een gedetailleerd overzicht van technieken wordt gegeven door Access Now, een NGO die opkomt voor digitale burgerrechten van mensen over de hele wereld.

Over het algemeen is men het er over eens dat het afsluiten van internet een schending is van grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Sommige overheden ontwikkelen echter steeds geavanceerdere middelen om de toegang tot internet te blokkeren of te beperken. Het is daarom belangrijk om de manier waarop internetafsluitingen [en] worden geïmplementeerd nauwlettend in de gaten te houden. Dit zal helpen om strategieën te ontwikkelen om dit soort beperking te omzeilen en de uitvoerders ter verantwoording te roepen.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...