Grondlegger van AI luidt noodklok
G

Hij staat bekend als één van de drie ‘godfathers van kunstmatige intelligentie’: Geoffrey Hinton. Samen met Yann LeCun en Yoshua Bengio won hij de 2018 Turing Award (de Nobelprijs voor informatica) voor zijn belangrijke en fundamentele werk op het gebied van neurale netwerken.

In een gesprek met The New York Times waarschuwt hij voor de gevaren van AI. Dat deed hij kort na zijn ontslag bij Google, waarvoor hij ruim een 10 jaar werkte.

‘Kijk naar de ontwikkeling van de afgelopen vijf jaar. Projecteer die ontwikkeling eens op de toekomst. Dat is beangstigend.’

Vroeger dacht Hinton dat het nog decennia zou duren voordat AI het punt zou bereiken dat het slimmer werd dan mensen, maar inmiddels heeft hij zijn voorspelling bijgesteld: het zal veel eerder gebeuren. En op de wat langere termijn kan dat ook andere gevaren opleveren, tot aan het verdwijnen van de mensheid toe.

Hinton staat niet alleen in die kritiek. Recent nog publiceerde het Future of Life Institute een open brief waarin experts waarschuwen voor dit soort risico’s. Hinton ondertekende die brief niet omdat hij toen nog verbonden was aan Google.

Geoffrey Hinton | Yann LeCun (F) | Yoshua Bengio | Volkskrant

LAATSTE NIEUWS

Bingewatchers